Skip to Store Area:

Tennisracket informatie


•    Welk tennisracket is voor mij geschikt?
•    Type spelers & type rackets
•    Gewicht
•    Balans
•    Bladgrootte
•    GripmaatWelk tennisracket is voor mij geschikt?

Bij het kiezen van een racket is het belangrijk om op meerdere aspecten te letten. Denk bijvoorbeeld aan wat voor type speler u bent en houdt rekening met de gripmaat. Hieronder staan een aantal punten beschreven wat van belang kan zijn bij de keuze van uw nieuwe tennisracket. Een aantal van onderstaande punten zijn ook verwerkt in de filter op onze racketpagina. Als u de filters van boven naar beneden doorloopt, komt u vanzelf bij het juiste racket uit. Bent u een recreatief/allround speler? Klik dan hier om alle geschikte rackets te bekijken. Indien u een fanatieke competitiespeler bent, klik dan hier. Indien u toch graag geadviseerd wilt worden, bel of mail gerust naar onze racketspecialist: 071 – 7440086  /   info@tennis-geest.nl.Type spelers & type rackets

Wij onderscheiden twee soorten spelers, namelijk: de recreatief/allround speler en de competitie speler. De recreatieve/allround speler tennist op een niveau van 7/8/9. De competitie speler tennist op een niveau van 1/2/3/4/5/6. Voor deze type spelers zijn rackets geschikt met verschillende eigenschappen. Tennisrackets zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk: power, allround en controle.

Bij power rackets is het gewicht voor een groot deel aan de bovenkant van het racket verwerkt, waardoor meer kracht uit de slag gehaald kan worden. Het racket is iets wendbaarden en heeft een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken in het midden van het racket). Dit type rackets raden wij aan voor beginners. Klik hier om direct dit type rackets te bekijken.

Bij allround rackets is het gewicht meer over het gehele racket verdeeld. Het zijn vaak comfortabele rackets welke geschikt zijn voor de recreatieve tot allround tennissers. Deze rackts zijn vaak lichter van gewicht en hebben een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken in het midden van het racket). Dit komt met name doordat er minder snaren in het racket zijn verwerkt dan bijvoorbeeld bij controle racket. Klik hier om direct dit type rackets te bekijken. Geschikt voor de recreatieve/allround speler.

Bij controle rackets is het gewicht voor een groot deel in de steel verwerkt, waardoor gemakkelijker ballen geplaatst kunnen worden. Controle rackets zijn wat zwaarder en hebben een kleiner blad ook voelen deze wat stijver aan. Controle rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon, oftewel meer snaren in het racket. Dit zorgt voor een langere levensduur van de snaar en bovendien gaan de snaren minder snel schuiven. Klik hier om direct dit type rackets te bekijken. Geschikt voor de competitie speler.Gewicht

Er zijn verschillende gewichtklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.

Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. (Niveau 7/8/9). De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 0 – 270 gram. 

Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan de gevorderde competitiespelers. De rackets hebben al redelijk veel controle, maar geven u tegelijkertijd nog voldoende power. (Niveau 5/6/7/8/9). De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 271 – 295 gram.

Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle en tegelijkertijd balsnelheid voor terug. (Niveau 1/2/3/4/5/6). Wanneer u een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 296 – 340 gram.Balans

Er zijn drie verschillende balanspunten. Rackets met een balanspunt bovenin het racket: Topweight. Rackets met een balanspunt in het midden van het racket: Evenbalanced. Rackets met een balanspunt onderin het racket: Handleweight. Hoe kiest u nu de juiste balans?

Topweight racket: geeft meer balversnelling, hiermee kunt u gemakkelijk power in uw slagen leggen.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 341 mm – 380 mm.

Even balanced racket: is het meest geschikt als u op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en veel controle.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 321 mm – 340mm.

Handleweight racket: geeft meer balcontrole en zorgt daarnaast voor de juiste wendbaarheid die gegenereerd kan worden met het racket. Bent u bijvoorbeeld een serve- en volleyspeler en wilt u makkelijk manoeuvreren, dan komt deze wendbaarheid van pas aan het net.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 290 mm - 320 mm.Bladgrootte

De bladgrootte van het racket bepaalt de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Er zijn drie verschillende soorten rackets:

Oversized rackets: Dit zijn rackets met een blad dat groter is dan 677 cm². Dit grote blad zorgt voor een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket), waardoor het racket stabieler is. Een oversized racket genereert veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact met een oversizedracket voelt vaak zeer comfortabel aan.

Midplus rackets: Dit zijn rackets met een blad tussen de 613  en 677 cm².  Deze rackets hebben een gemiddelde bladgrootte en bieden daardoor een goede mix tussen power en controle. Door de ruime sweetspot wordt er meer snelheid aan de bal gegeven. Spelers die veel spinnen, ervaren een midplus racket vaak als zeer aangenaam.

Midsize rackets: Dit zijn rackets met een blad dat kleiner is dan 613 cm². Deze rackets hebben een kleine sweetspot, samen met het kleine blad zorgt dit voor veel gevoel en controle. Wanneer u met een midsize racket gaat spelen, moet u over een goede techniek en timing beschikken.Gripmaat

Met de gripmaat van een tennisracket, wordt de omtrek of dikte van het handvat bedoeld. De omtrek van het handvat van een tennisracket kan uitgedrukt worden in inches of mm, die correspondeert met een bepaalde gripmaat. In Europa gebruikt men de gripmaten 0 tot en met 5, in de USA spreekt men van gripmaten 4 inch tot en met 4 5/8 inch. In onderstaande tabel worden de corresponderende gripmaten weergegeven:

Omtrek in mm           Omtrek in inches (USA)     Gripmaat in Europa
100 – 102 mm             4      L 0
103 – 105 mm             4 1/8      L 1
106 – 108 mm             4 2/8 = 4 1/4      L 2
109 – 111 mm             4 3/8      L 3
112 – 114 mm             4 4/8 = 4 1/2      L 4
115 – 117 mm             4 5/8      L 5


Hoe de gripmaat bepalen?

De meest nauwkeurige methode om de juiste gripmaat van een tennisracket te bepalen is door de lengte tussen de top van de ringvinger van de slaghand en de tweede handlijn te meten. Deze lengte in mm komt dan overeen met de omtrek van het tennisracket en bepaalt uw ideale gripmaat. 


►   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L0
►   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L1
►   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L2
   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L3
   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L4
   Bekijk hier alle rackets met gripmaat: L5
   Bekijk hier alle grips van Tennis-Geest